diumenge, 7 de gener de 2018

TORTELL DE REIS

 Per fer el tortell de reis he buscat molta informació. M'he quedat en tres receptes: la del llibre "Brioxeria " d'en Xavier Barriga, un video del diari ARA i una altra de l'acadèmia de cuina  Hoffman.
De totes les tres receptes he fet la meva.

Ingredients

Per fer un tortell gran o dos tortells normals
massapà:
200 g d'ametlla crua triturada
200 g de sucre
1 clara d'ou

Massa tortell 
250 g de farina de força
5 g de sal
50 g de sucre
3 ous
50 g de mantega
65 mL de llet
20 g de llevat fresc
ratlladures 1/2 llimona
ratlladures 1/2 tarnja
Fruites confitades ( cireres, taronja , meló..)

Elaboració:

Massapà
barrejar l'ametlla, amb el sucre i la clara fins que quedi una massa compacta. Guardar a la nevera embolicat amb film de plàstic

Tortell
  1. Poseu dins el vol de l'amassadora ( Kitchenaid) la farina, el sucre, la sal ,  els ous i les ratlladures. Comenceu a amassar. 
  2. Dissoleu el llevat en la llet tèbia i afegiu-la lentament a la massa.
  3. Continueu amassant  fins que es formr  una bola. 
  4. Reserveu la massa  a la nevera tapada durant 24 hores 
  5. Traieu la massa  de la nevera. En aquest moment s'ha de decidir si es vol fer un o dos tortells. En cas que es vulguin fer dos tortells s'ha de partir la massa.
  6. Amb un corró, aplaneu i estireu  la massa fins formar  un rectangle.
  7. Al  damunt de la massa estirada poseu-hi el massapà  de forma cilíndrica i allargada ( com si fos una botifarra)
  8. Cargoleu la massa al voltant del massapà i formeu un cuc.
  9. Ajunteu les dues puntes ( posar una punta dina l'altra) i formeu una corona.
  10. Pinteu  el tortell amb  rovell d'ou lleugerament batut amb unes gotetes d'aigua 
  11. Adorneu el tortell amb les fruites confitades . Tapeu-lo amb un drap i deixeu-lo en un lloc càlid i sense corrent d'aire perquè fermenti fins que hagi doblat el seu volum ( mínim dues hores)
  12. Escalfeu el forn 180ºC ( aire)
  13. Quan el tortell hagi fermentat  escampeu-hi sucre i coeu-lo al forn 19 minuts.
  14. El tortell anirà creixent i anirà agafant un color molt bonic.
  15. Deixeu-lo referendar abans de menjar.
Nota: Si voleu posar-hi la figureta del rei i la fava, tal com diu la tradició. S'ha d'enfonsar  al  massapà just abans d'enrrotllar-lo amb la massa. 












1 comentari:

  1. L any vinent provaré la recepta! Fa molt bona pinta Mercè
    Laia

    ResponElimina